Till minne av Queen Karamelle

Queen Karamelle, här är hon 21 (!) år, med Birgitta, uppvisning med 5 andra vid Fredriksborgs Slott i Danmark 2006

 

Till minne av

min livskamrat. läromästare och ledsagare, stoet Queen Karamelle, sv. halvblod, född i Skåne hos Göran Persson, Olstorp, Svalöv i skåne 1985, fick sin avfärd den 10/4 detta år 2014. Kyrkklockorna ringde strax efteråt, som vi aldrig hör annars. Som en god vän sa: ”Så klart kyrkklockorna ringer för en drottning…”.

Caramel, sedan omdöpt till Marquelle, då ”mackan”, sen tillbaka döpt till Karamelle fick vid den första uppsuttna levaden tillnamnet Queen. Också kallad ”smulan”, ”snäckan” mm. Hon blev 29 år.
Tävlad mest hoppning, och sedan hon var 14 år skolad inom den ädla ridkonsten, de sista åren i Kraftskapande Ridkonst® .
Far: Maraton Mor: Carmel och morfar Labrador

Längst ner på sidan några dikter om henne




Här följer ett långt till minne av - för dig som är mer intresserad

Jag fick äran ha henne i 21 år, jag var 25 år när hon köptes.

Hon har haft stort tålamod med mig i vår (läs min) utbildning. I början av vår resa ihop, när hon var ny för mig, gick hon inte att fånga i hagen, jag la mig ner ute i gräset (det var tack o lov sommar) och hon blev nyfiken och kom fram. Så startade vi.

Hon är jag och jag är hon, jag känner marken genom hennes hovar. Jorden. Vem är jag utan henne?
Vi har delat allt, glädje, sorg, bekymmer. Hon har visat mig nya vägar, egenskaper. Hon har förändrat min värld, mitt liv. Hon har stått vid min sida.

Jag är evigt tacksam för vår tid och att jag fick ha henne så länge. Vissa människor är som större, visare. Vissa djur är det också, hon var en stor själ och hon startade min andliga resa för ca 20 år sen.

Hon har visat mig på många egenskaper jag behövt träna, hon har varit den bästa av alla mina läromästare och förblir så. Hon fortsätter lära mig mer om mig själv och andra. Carpe diem. Hon har också berört många under våra uppvisningar/aftonträningar/kurser i Sverige och utomlands.



Karamelle i piaff, 26år, tränad enligt Kraftskapande Ridkonst®

Haft föl innan jag fick henne

Delar av vår fysiska resa ihop: Jag köpte henne med hjälp av min mor, av Claes Peterzén i Vänersborg. Innan hade hon varit mamma till 3-4 föl (varav ett bröt benet i hagen), ”sparsamt riden”, såld en kort sväng till Karlstad ridskola (2 veckor) o sen åter till Claes, där jag red henne för att senare köpa henne som hopphäst när hon var ca 8 år.

Hopphäst, TTEAM, Ridkonst

Vi har gjort en hel del av det man kan i ridvärlden; tävlat, mestadels hoppning, men också fälttävlan o lite dressyr. Vi var ändå mest hoppintresserade o har tränat för många duktiga tränare bla: Claes Peterzén, Jana Wannius, K-G Svensson, Petrus Kastenman, Bosse Österlund, Jens Fredricsson, Lars Parmler, mfl.. Sen TTEAM med bla Kajsa Ränkfors, Linda Tellington-Jones syster Robin Hood. Akademisk ridkonst med Bent Branderup (1998-2008), Kraftskapande Ridkonst® med Ewa Schaeder (2007-2014), ”horsemanship” – tex join up mm.  Ridit utan sadel o träns i alla gångarter, (1997), varit på uppvisningar i Sverige, Danmark, Tyskland. Ridit bland vallgravar, fontäner, slott och urskog! Stått i folkhav med barnvagnar, paraplyer runt omkring (vi njöt!), Klapprat fram på kullerstenar på städers gator och torg i parader. Var med och red för första gången på kanske 200 år i ringränningsbanan på Fredriksborgs slott i Danmark 2006. Gått över vippbrädor, genom plastskynken mm.

Hon har alltid varit med på allt jag provat, hon är tex longerad  på kanske 5 olika sätt;traditionellt, löslongerad för konditionsträning i fälttävlan, longerad a la horsemanship, longerad a la Bent Branderup, dubbellongerad (tömkörning) o longerad vanligt igen. Hon har lätt hängt med i alla förändringar jag velat prova.
Bott ihop i Vänersborg (ca 10 år) Danmark (4 år) Tyskland (3 mån) och slutligen sörmland (ca 7 år).

Tack vare ridkonsten vi upptäckte tillsammans fick vi så många år ihop, utan den tror jag inte det blivit så. Det kommer jag alltid vara djupt tacksam för. Inom den provade vi grunderna, piaff, passage, levad och terre a terre, allt både vid hand och uppsuttet. Den första uppsuttna levaden fick vi ute på en grön äng nära sjön Båven o sörmland, det var som om hela världen stannade ett andetag, helt magiskt. Hon visade mig hur ridning kan vara.

 

Utbildat elever
De senaste åren har hon också hjälpt till utbilda andra människor, tex vår medryttare Annika Hagberg, Sara Karlsson, Julia Sehgal från England, samt vid uppvisningar, clinics – tex i Tyskland som ordnades av Stephanie Staudinger 2006, där vi gjorde en ”showbild” tillsammans med Johnny som gjorde Tai-Chi. Den sista uppvisningen hon var med på var i Stjärnhov 2008, sedan gjorde vi endast uppvisningar på hemmaplan. Här finns en gammal sida om henne kallad "Sagan om Karamelle" där står ändå lite mer om vår tid ihop. På ARVs (ARV står för Akademisk Ridkonst i Väster Norrland) blogg har Sara skrivit en hyllning till henne och berättar när hon fick rida henne klicka här

Ringar av visdom
Det hon visat och lärt mig har jag sedan haft förmånen att få förmedla vidare till intresserade människor/hästar över hela Norden. På det sättet har hennes visdom också gett ringar på vattnet på många olika sätt, förmodligen både kända och okända. Om du har något foto eller en historia med/om henne får du gärna kontakta mig via mail enhetnu@gmail.com , jag kan aldrig få "nog" av henne ;o).

Det lilla halvblodstoet som föddes en sommardag med två perfekta vita halvstrumpor bak och en fin genomgående bläs måste ha varit otroligt söt redan då 1985. Maraton var hennes pappa och hon hade samma vågiga och rika man och svans som han också hade. Mor var Carmel 15037. Jag har hennes stamtavla 6 -7 generationer bakåt, bifogar den i fil för den intresserade. Se bland annat hennes förfäder från 1889, Immer Lustig vars söner dog i strid samt stridsbyte eller derbyvinnare i England 1910!

Få förunnat få ha En Sådan häst så länge, drottningen  – once in this lifetime

vi möts igen.

.

2014 i januari

Här följer slutligen några dikter om henne

Till minne av

Hästen

Drottningen

av varelser

med shiva och shakti

i en

dansande

bland lotusblommor

ser hon allt

i sitt öga

och vi nuddas

av det gudomliga

i hennes blick

speglas

alltets

källa

och vi dör

en smula

För att födas

på nytt



 




Var leder stigar?

Var går vi vägen?

Trädstammar och rötter

vilsna ögon får fäste

Gryningen, ljuset

och fjärilars dans

följer

spåret

av tidens brus

som hörs i trädkronorna

svävande stenar

med moss hatt

och där

i gläntan

står du badande

i ljus

med fladdrande man

Du har gått












Min sorg är

Djup men

stilla

som en skogstjärn

med en

källa som

ingen vet hur långt ner

den går

ingen har kunnat mäta

Den fryser inte

om vintern

och den är

där evig

Sådan är den

min saknad

i din närvaro

står jag

bländad